Domača kuhinja

A ostanke zelenjave naj obdržim?

Za kosilo si boš danes naredil/a zelenjavno rižoto. V njo boš dal/a čebulo, por, korenček, brokoli, papriko, nekaj paradižnika in mogoče celo malo cvetače in bučk. Odvisno kaj se bo našlo v hladilniku. Pri poru gredo listi na kompost, pri korenčku odrežemo malenkost zgornjega in spodnjega dela ter ga včasih olupimo. Pri brokoliju stebla ne uporabiš in ko ločiš semena iz paprike še včasih odrežeš zraven kakšen lep kos. Paradižnik včasih in pri vsej zelenjavi odstraniš »grde« oz. že preveč zrele dele. Prav tako ne uporabiš cvetačinih listov in olupiš bučko.

Se zavedaš, da si zdaj do polnega napolnil posodo z biološkimi odpadki? Kaj pa če ti povemo, da si lahko iz njih narediš nekaj, kar ti bo pri kuhi vedno prav prišlo? Reče se jim zelenjavne kocke ali pa zelenjavna jušna osnova, uporabiš pa jih lahko resnično kjerkoli.

Kaj pa če ne nabereš toliko zelenjave naenkrat? Sploh ni problema. Mi smo te ostanke metali v posodico in jo hranili v zmrzovalniku. Ko se je dovolj napolnila smo se lotili izdelave. Navodil za pripravo teh kock je ogromno. Mi jih naredimo kar na najlažji način. Zelenjavi dodamo vodo in nekaj časa kuhamo. Nato še vsebino posolimo in dodamo peteršilj ali drobnjak. Nato vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom in precedimo. Zdaj pa lahko vsebino precediš v modelčke in ustvariš kocke (model za led, za muffine, popolnoma vseeno), ki jih nato dodaš v rižote, omake za testenine in podobno ali pa vliješ v kozarce in imaš pripravljeno zelenjavno jušno osnovo (večja količina)

To je to! Tudi če včasih ne boš imel zelenjave pri roku, ti lahko ta kocka pričara čudovit zelenjavni priokus.