Zemljica

Majhni koraki so tisti, ki štejejo.

V svetu polnih dobrin, čudovitih oblačil, hitrih avtov, okusnih jedi, kvalitetnih pijač, luksuznih dopustov in inovativne tehnologije, se premalokrat ustavimo in ozremo okoli sebe. Čeprav naše življenje drvi mimo nas in se včasih zdi, da sploh nismo zadihali, pa je že konec tedna, imamo kljub temu velik vpliv na svet. Vsa naša dejanja definirajo in oblikujejo prihodnost. Od tistih malih stvari, ki jih v dnevu preprosto pozabiš, do tistih velikih, ki ti predstavljajo nekaj najpomembnejšega.

Zemljica je s svojo najpomembnejšo stvarjo na svetu začela z začetkom svojega obstoja kot spletna trgovina, ki pa bo tebi skušala pomagati spremeniti tiste majhne stvari, na katere sploh ne polagaš pozornosti. Če pa bi le te spremenil, pa bi na dolgi rok prispeval ogromno.

Spremembe so vedno težke, saj jih ljudje načeloma nimamo radi. Radi hodimo v isto trgovino, v restavraciji ponavadi naročimo svojo »klasiko«, zahajamo v enako gostilno na jutranjo kavo, si naredimo ritual, da gremo v fitnes v ponedeljek, sreda petek in poleti dopustujemo na isti plaži, če pa gre, pa tudi v istem apartmaju.

In s tem ni prav nič narobe!

Kljub temu, pa lahko naredimo ogromne spremembe, brez da bi jim sploh posvetili pozornost. V svojem življenju se lahko potrudimo zmanjšat količino plastike in odpadkov na način, ki nas ne bo preganjal in nas silil k razmišljanju na vsakem koraku. Živeti popoln zero waste način življenja v današnjem svetu je zelo težko, saj se plastika mimogrede znajde v našem domu. Lahko pa to količino, ki se prismukne k nam, z lahkoto razpolovimo, če ne kar v celoti odstranimo.

V Zemljičini ponudbi najdeš ogromno izdelkov, ki od tebe ne bodo zahtevale ogromnih sprememb. Nekatere ti bodo na dolgi rok prihranile tudi nekaj denarja, predvsem pa bodo razbremenile naravo. Pa ne vrži zdaj vsega, kar še imaš plastičnega doma, kar vstran. Prvo porabi in potem naredi spremembo na bolje.

Najlažje spremembe, ki jih lahko narediš so popolnoma enostavne. Kot prvo ne uporabljaj več plastičnih vrečk za sadje in za prenos špecerije. Recimo da greš v trgovino enkrat na teden in kupiš paprike, mandarine in zelje. Uporabiš 3 plastične vrečke, ki so brezplačno na voljo v trgovini. Leto ima približno 52 tednov, 52×3 je 156 plastičnih vrečk, ki so popolnoma nepotrebne. Torej, če narediš majhno spremembo in uporabiš bombažno vrečko (ki jo imaš potem vedno v avtu) naravi prihraniš kar 156 vrečk. Enako je z vodo. Naša prelepa Slovenija nam daje eno čudovito darilo, ki se mu reče pitna voda. Namesto da vedno znova kupiš vodo v plastenki, ki na policah stoji že kar nekaj časa, raje opravi en večji nakup in si kupi stekleničko ali flaško, ki jo lahko napolniš kar z vodo iz pipe. Ne da ti bo hvaležna samo narava, saj si je rešil ogromno plastenk, ampak ti bo hvaležna tudi denarnica. Poglej tudi v svoji kopalnici. Spremembe, ki ti ne bi drastično spremenile navad so definitivno zamenjava zobne ščetke z biorazgradljivo, uporaba trdega mila namesto tistega pakiranega v plastiki in tako naprej. Seveda je še prostora za spremembe ogromno, kot so šamponi in balzami v trdih oblikah, zobne paste brez plastične embalaže, v kuhinji bi uporabljamo biorazgradljive krpe za čiščenje, zamenjamo čistila za tista brez velike plastične embalaže in podobno.  Vendar če bi že vsak naredil teh nekaj malih korakov, bi skupaj ustvarili ogromne spremembe. Nobeden ni iz danes na jutri kar magično izločil vse plastike iz življenja. V bistvu gre za en zanimiv proces, saj začneš delati spremembe in iskati alternative na področjih, na katere prej sploh pomislil nisi.

Kljub temu pa določene stvari še vedno ne moremo dobiti brez plastične embalaže ali pa so trgovine, ki to opcijo omogoča od nas predaleč vstran. Tudi tukaj imamo eno rešitev, dokler ne pride na plan tudi alternativa. V kolikor le gre, poskušaj izdelek v prvotni fazi najti v papirnati embalaži. V trgovinah boš zagotovo najdel riž ali špagete v kartonski škatlici ali pa vsaj, na primeru Barille, z minimalno vsebnostjo plastike. Enako velja tudi za stvari kot so sir ali pa mesni izdelki. Ponekod lahko v trgovinah prineseš svojo embalažo oz. posodico in ti živilo spakirajo kar v njo. To nato samo opereš in je že pripraljena na ponovno uporabo. S tem se izogneš plastiki, ki bi tako ali tako romala v koš. Kot že omenjeno pa nekatere stvari ne gre dobiti brez plastične embalaže. V tem primeru lahko narediš dve stari. Prva stvar je, da tega preprosto ne kupiš, ampak potem takem boš se moral odpovedati kar nekaj stvarem. Druga stvar pa je, da kupiš večje pakiranje namesto več manjših. Recimo, da obožuješ kavo, tisti pravi barcafe. Namesto, da kupiš 10 paketov po 100g kave, kupi raje enega velika. Torej ko pride do teh stvareh, kupi raje večje pakiranje in na tak način vsaj malo zmanjšaj embalažo.

Si še vedno tukaj? Potem smo te le uspeli nekako pritegniti. Bodi ponosen nase tudi če počneš majhne stvari, si pozoren na svojo porabo plastike, ne nakupuješ nepotrebnih stvari, saj boš s tem veliko spremenil.

Pobrskaj po Zemljičini ponudbi, najdi enostavne alternative in bodi del spremembe. Saj veš.. naš moto se glasi naredi majhen korak in ustvari veliko spremembo. Mi smo tukaj zate, da te spodbudimo k malim korakom, sam pa boš nato naredil velike spremembe.

Spremljaj nas na blogu, kjer bomo s teboj delili enostavne ideje, nasvete, intervjuvali ostale ljudi, hotele, podjetja in vedno znova napisali nekaj zanimivega na to temo.

Lepo bodi!