DIY projekti

Božična smrečka – letos malenkost drugačna.

Letos smo se odločili za drugačno dekoracijo naše božične smrečice. Nekaj dekoracije smo kupili v trgovini na oddelku za sadje in zelenjavo, nekaj smo je kupili v cvetličarni, preostanek pa nabrali kar v gozdu. Vse skupaj smo skrbno pripravili in okrasili našo smrečko. 

V kolikor imaš božične “bučke”, lahko le tem, dodaš nekaj naravne dekoracije in poživiš svojo smrečko. Ne samo, da bo izgledala bolj polno, ampak je izdelovanje naravnih okraskov odličen projekt, pri katerem se zabavajo tudi otroci. 

Našo smrečko letos krasijo rumene posušene vrtnice, pečene pomaranče in pečeni storži. Sam potek je popolnoma enostaven. 

  • VRTNICE: Vrtnice naj se sušijo v čim bolj toplem prostoru, pred sušenjem pa na njih nanesemo lak za lase. Sušimo jih vsaj 4 dni. 
  • POMARANČE: Pomaranče narežemo na rezine in jih pečemo v pečici, program ventilacijsko, 2 uri in pol, na temperaturi 100 stopinj. Nato jih pustimo še dan ali dva, da se popolnoma posušijo. 
  • Storžeke temeljito umijemo z vodo in jih s krpico popivnamo. Na temperaturi 160 stopinj jih pečemo približno eno uro, dokler se ne odprejo. 

Vsem dekoracijam nato napeljemo naravno vrvico in jih obesimo na smrečico. 

Kako pa je glede božične smrečice? Ali se naj odločim za naravno ali umetno?

  • 1 umetna smrečka proizvede toliko ogljikovega izpusta, kot naravne v 12 letih. Mi imamo umetno smrečko, vendar jo imamo že več kot 15 let in bomo še verjetno imeli naslednjih 20. Po praznikih jo skrbno shranimo, da zavarovana počaka do naslednjega leta. V našem primeru prihranimo in še 15 smrečk srečno dalje raste v gozdu.

Tako, to je naša letošnja smrekica z rumeno-rjavo barvno kombinacijo. Za vas smo pripravili tudi prisrčne posnetke, kako smo vse pripravili. Pogledaš jih lahko na naši Facebook ali Instagram strani.