Zemljica

ODPADKI – KAKO JIH LOČITI, KAKO JIH ZMANJŠATI

ločevanje odpadkov

Tisti, ki se trudimo živeti s čim manj odpadki poznamo in uporabljamo že veliko alternativ. Spoznali smo, da jih veliko služi mnogo bolje kot klasični plastični izdelki. Na primer detergent za pomivanje posode v kocki bo ti služil veliko pranj in bil, ne samo prijazen do narave, ampak tudi do nas. Je namreč tako nežen do kože, da z vodo, ki vsebuje ta detergnet, lahko zalijemo tudi rože. Super, a ne?

Kljub temu, pa se v vsakem gospodinjstvu vseeno tu pa tam najde kak odpadek. Vseh izdelkov, na žalost, ne moremo dobiti v okolju prijazni embalaži. Lahko se odločimo, da jih ne bomo kupovali, ampak potem se bomo morali odpovedati kar nekaj stvarem. Posledično pa je pomembno, da jih pravilno ločimo. Veliko ljudi ima z ločevanjem odpadkov še vedno velike težave in se vedno znova sooča z vprašanjem »Kam pa naj zdaj to dam?«. Prav tako lahko vedno znova opazimo članke in prispevke, ki govorijo o tem kako Slovenci ne ločujemo pravilno. Ozaveščeni so toliko, koliko nas to zanima. Če v google vpišemo ločevanje odpadkov, zraven pa dopišemo še svojo občino, bomo v prvih dveh, treh klikih izvedeli vse kar je potrebno. Gre zgolj za to, koliko samoiniciative posameznik ima. 

Vsako gospodinjstvo načeloma loči embalažo, papir, steklo, biološke odpadke in mešane komunalne odpadke. Če ločiš že teh 5 odpadkov, si lahko nase ponosen. Prav tako ima vsaka občina oz. že skoraj vsak kraj zabojnike za tekstil (humano) in elektroniko in električno opremo. Prav tako ima vsaka občina zbirališče odpadkov, kamor lahko brezplačno odpelješ večje kosovne odpadke, les, gradbeni material ali druge podobne stvari. Poudarjam, da jih sprejmejo brezplačno – zato še vedno, ne razumemo tiste, ki se jim zdi primerno pralni stroj vreči v gozd. Žal, ne bo se razgradil ali pa postal eno z gozdom. 

Če pa si pogledamo osnove: 

  • Embalažafolija za živila, plastenke, pločevinke, plastične vrečke, tetrapak, trda plastična embalaža za osebno nego, plastični lončki, kozarčki in posodice,…

Če probamo vsak malo živeti »zero waste« oz. brez odpadkov, se veliko zgoraj naštetemu izognemo. Kot prvo imamo flaško za vodo za večkratno uporabo, vse higienske in kozmetične izdelke lahko zamenjamo za tiste brez embalaže (če nam naše zdravje to dopušča), za hrano, ki jo vzamemo s seboj, lahko imamo kovinske posodice in tako naprej. Kljub temu, kot prej omenjeno, se pa nekaterih izdelkov ŠE ne da dobiti v okolju prijazni embalaži. Pri tem koraku je pomembno, da plastično embalažo operemo, preden jo zavržemo. 

  • Papirčasopis, zvezki, revije, katalogi, prospekti, karton, papirnate vrečke, pisarniški papir,… 

Problem, ki se pojavi tukaj je, da se reciklira samo čist papir. Papirnati robčki in serviete sodijo v biološke odpadke. Z živili pomazane papirnate embalaže, kot so spodnji, mastni del škatle od pice pa sodi v ostale odpadke. Prav tako sodijo računi iz trgovin med ostale odpadke. Tudi glede uporabe papirja lahko naredimo spremembe. V kolikor te kupi in kupi reklam v tvojem nabiralniku motijo, lahko na tega prilepiš nalepko, ki bo poštarje opomnila, da jih ne želiš prejemati. Časopis lahko prebiraš v elektronski obliki. Papirnate serviete in robčke pa lahko nadomestiš s tistimi iz blaga. 

  • Steklo: steklenice, kozarci za vlaganje, kozarci,…

Pri ločevanju stekla pa skoraj da ne bi smelo biti problemov. Pozoren treba biti edino na to, da plastične čepke ločimo in da so kozarci preden jih zavržemo, oprani. Lahko pa steklene kozarčke ali posodice obdržiš in jih porabiš pri vlaganju domačih dobrot, ustvarjanju marmelad in podobno. Garantiramo, da vedno pridejo prav. 

  • Biološki odpadki: zelenjavni in sadni odpadki, ostanki hrane iz kuhinje, vrtni odpadki (plevel, listje, cvetje) ter drugi biološko razgradljivi odpadki, kot so lasje, perje, dlaka, žagovina in čisti lesni pepel.

Problem, ki se opaža pri ločevanju bioloških odpadkov je prisoten predvsem pri večstanovanjskih stavbah, ki imajo skupne zabojnike. Opazi se namreč vsak v svojem gospodinjstvu biološke odpadke daje v plastično vrečko, nato pa vse skupaj vrže v biološki zabojnik. To resnično ni logično. Plastika in biološki odpadki nikakor ne gredo skupaj. Za ta problem imamo v Zemljici rešitev – preveri našo ponudbo biorazgradljivih in kompostirnih vrečk za živilske odpadke. 

V kolikor pa imaš možnost kompostiranja, pa le! Večina biološko razgradljivih odpadkov se lahko predela v dober kompost. 

  • Mešani komunalni odpadki: razbiti krožniki, skodelice, plenice, vložki, vatirane palčke, iztrebki malih živali, posip za mačji wc, kosti, smeti, jih pometemo po tleh, žvečilni gumi, kuhinjske krpe in gobice, ščetke, flumastri, cd-ji, kasete,… 

Treba pa biti pozoren, da v mešane komunalne odpake nikakor ne sodijo kosovni odpadki in nevarni odpadki (koš za baterije najdeš skoraj v vsakem šparu). 

Tudi pri mešanih komulanih odpadkih lahko marsikaj storimo. Zobno ščetko, pasto, nitko lahko zamenjamo z okolju prijaznimi. Palčke za ušesa, ki so na voljo v Zemljici lahko vržeš med biološke odpadke ali pa kar na kompost. Kuhinjske krpe nadomestiš s takšnimi, ki jih lahko kompostiraš in še mnogo, mnogo podobnih reči. 

Če gremo skozi odpadke, ki se znajdejo v naših koših, jih lahko veliko zmanjšamo. V bistvu lahko z izdelki, ki jih najdeš v naši spletni trgovini zmanjšaš veliko večino embalaže in mešanih odpadkov. 

Si znaš predstavljati ali zamisliti, da bi tvoji koši bili kar naenkrat za vsaj polovico praznejši. Noro, ampak z lahkoto dosegljivo. 

Pomembna je vedno tista prva sprememba, prvi korak, saj mu nato vedno sledijo še ostali v tej smeri. 

Preveri našo ponudbo okolju prijaznih izdelkov. Boš videl, kako dober je občutek, ko narediš korak in pomagaš pri ustvarjanju lepšega in boljšega jutri.