Domača kuhinja

Polna ozimnica = veliko veselje

Poletje se bliža koncu in pridelki na vrtu počasi zaključujejo svojo nalogo z odliko. Vso poletje so nas razvajali z njihovo svežo in raznoliko ponudbo, prav tako pa nam omogočili, da si jih nekaj shranimo tudi za hladnejše dni.

Imeti vrt je dandanes pravi “luksuz”. Ne samo, da polni naše trebuščke in hladilnik poleti, ampak nas tudi razvaja pozimi. Z malce truda, kreativnosti in veliko dobre volje si lahko na enostaven način naredimo pravo ozimnico in napolnimo skrinjo ter ob domačih dobrotah uživamo tudi pozimi.

Se še spomniš oz. še ima tvoja babica tisto pravo ozimnico, s katero te je kot otroka razvajala na počitnicah? Pa verjetno si še zdaj odneseš kozarček ali dva dobrot domov. No, moja ozimnica še niti približno ne izgleda tako, a vendar sem na pravi poti.

Za shranjevanje izdelkov še kako prav pridejo vsi ti kozarčki od kumaric, ki si jih pridno zbiral čez celo leto. Prav tako se bodo izkazale koristne posodice od sladoleda, ki si si ga privoščil/a v vročih poletnih dnevih. Ena izmed opcij shranjevanja izdelkov so naše stasher vrečke ali elephant box posodice ter tudi vrečke, ki si jih naredil sam iz, na primer, starih zaves ali majic. Resnično plastične vrečke za enkratno uporabo niso potrebne.

Kaj vse pa lahko uporabim/shranim/zamrznem? Odgovor je preprost – VSE! Je pa ta odvisen od 1. kaj vse je letos na tvojem vrtu blestelo in 2. kako boš izdelke porabil. Idej je ogromno. Razumljivo je, da je z vlaganjem veliko več dela, ampak če preprosto obožuješ domače kisle kumarice, ti ne preostane nič drugega kot da si vzameš čas in vložiš kumarice. Sama prisegam na udobje in včasih na internetu iščem recepte, ki niso zakomplicirani ali pa le tega malenkost spremenim oz. si zadeve olajšam.

Z veseljem pa s teboj delimo vse, s čimer sem letos napolnila svojo kleti in skrinjo.

  • PARADIŽNIKOVA MEZGA

To je za mene klasika, saj mezgo uporabim resnično vsepovsod. Od zelenjavnih juhic, polivk, pri pizzi, rižoti, en kozarček mezge vedno gre. Njena pridelava je zaradi naprave za pasiranje paradižnika resnično enostavna. Paradižnik narežem, vržem skozi napravo, mezgo zavrem, malenkost solim in je to to. Del paradižnika pa tudi narežem na večje koščke in ga dam zamrzniti. Prav pridejo marsikje.

  • MELISIN SIRUP

Odkar delam svoje sirupe in soke, jih v trgovini sploh več ne kupujem. Izdelava melisinega sirupa je enostavna. (3 litre vode, 3 kg sladkorja, sok 5 limon in dve žlički citronke zavreš, dodaš meliso in pustiš stati 24 ur. Nato odstraniš meliso zavreš in preliješ v steklenice. Približno enak postopek je za vse ostale sirupe. Lani sem se lotila tudi hruškovega soka, ki je predstavljal malenkost več dela, saj je bilo treba hruške sprešati. Po občutku smo dodali malenkost sladkorja (kasneje sem ugotovila, da sploh ni bil potreben) in sok limone. Vse skupaj zavrela in sok je bil fantastičen. Na tak način se lahko enostavno izognemo sokom v plastenkah.

  • VLOŽENI JAJČEVCI

To je bilo letos nekaj popolnoma novega zame, vendar sem nad okusom navdušena. Na vrtu je bilo ogromno jajčevcev in razmišljala sem kako jih uporabiti. Del teh sem spanirala ostali del pa vložila. Iskala sem najenostavnejši recept, na koncu pa večino naredila po občutku. Jajčevce sem narezala kolobarje, jih posolila in pustila čez noč, da so spustili tekočino. Drugi dan sem te za 3 minute pokuhala v vinskem kisu in jih nato po slojih jajčevci-česen-timijan in poper – olivno olje zlagala v kozarce. Okus je za obliznit prste.

  • MARMELADA

Marmelad je ogromno in po mojem mnenju so najboljše tiste z najmanj sladkorja in z domačih dobrot. Letos sem del malin in jagod porabila za marmelade, del pa sem dala v skrinjo, saj velikokrat pridejo prav pri peki peciv in tort. Prav tako je v ozimnico romala tudi kunkvatova marmelada, ki je prav posebnega okusa. Vsako leto pa zamrznem tudi ribez, ki odlično paše v gin tonic.

  • RDEČA PESA

Z vlaganjem rdeče pese je malenkost več dela, vendar je nepogrešljiva priloga. Sem pa lani le to prvič skuhala in dala v skrinjo ter jo nato samo odmrznila in začinila s malenkost kisa, olja in soli in moram priznati, da je morda celo bolj okusna.

  • TISOČ IN EN ČAJ

Skozi pomlad in poletje se splača sušiti tudi veliko čajev, ki pozimi še kako pridejo prav. Melisin, šipkov, bezgov ali kamilični čaj – izkoristi prav vse. Sušenje čajev zavzame samo veliko prostora – to pa je tudi to. Bistvenega dela pri tem ni.

  • POLNA SKRINJA = POLNI TREBUŠČKI

Če poenostavim, vsega kar nisem vložila ali pa nismo uspeli pojesti, pa je šlo v skrinjo. Kumarice in bučke naribam in iz njega nato naredim kumaričnin oz. bučin zos (enako kot špinačo). Peteršilj in drobnjak sesekljam in shranim v manjše posodice. Tega nato porabljam sproti. Hokaido buče, papriko, por in korenček narežem na manjše koščke. Iz hokaido buč naredim juho ali pa pire, papriko in korenček pa ponavadi porabim za rižote.

Seveda je to le en majhen del vseh možnosti kaj lahko ustvariš. Na tem koraku pa prosim za pomoč tebe! Kaj pa se skriva v tvoji ozimnici? Zapiši v komentar pod to blog objavo in daj meni ter ostalim bralcem ideje, kaj vse še lahko naredimo. Tvoj komentar bomo vključili v blog in znanje ter ideje širili naprej!