Intervju

Pa te slamice za pojest – resnično so

Ali bi te presenetilo, če bi ti ponudili pijačo in na koncu dodali “in slamico lahko poješ”? Verjetno bi malenkost čudno pogledal, nato pa vprašal, kako je to mogoče. Izdelek, ki smo ga dodali 14 dni nazaj in je prava zanimivost so riževe slamice.

Riževe slamice so v narejene iz iz riževe moke in moke tapioke. Za obliko oz. trdnost so dodani še emulgatorji (celulozni gumi, trifosfati), za različne barve pa, razumljivo, barvila. Prav zaradi teh sestavin, se jih po uporabi lahko kar poje. Izdelek smo seveda takoj testirali, saj nas je zanimalo, kako se obnesejo. Prisoten je bil predvsem stereotip, da razpadejo in vplivajo na pijačo. Glavna ugotovitev je bila, da so te slamice resnično obstojne, saj niso hitro razpadle, niso vplivale na pijačo in so, medtem ko je papirnata že razpadla, riževe še vztrajale in opravljale svoje delo. Na koncu pa bi jo lahko primerjali s premalo skuhanim špagetom. V kolikor pa cele slamice ne poješ, le to vržeš na kompost, kjer se bo v 45 dneh razgradila.

V Zemljici najdeš riževo bele, elegantno črne in pisane slamice. Pri riževo belih se ti ponudi izbira, kjer lahko izbereš z ožjim ali širšim premerom. Slamic z ožjim premerom dobiš kar 100, s širšim 50, pisanih pa 30. Odlično število za zabavo.

Kot ponavadi pa je nas zanimalo še več o teh slamicah, zato smo opravili kratek intervju s podjetjem Ecoloyal, ki nam te slamice dobavlja. Povprašali smo jih:

Kako ste prišli na idejo o riževih slamicah oz. jedilnih slamicah?  

V zadnjih letih se vse več govori o onesnaževanju planeta. Eden večjih onesnaževalcev je postala plastika, zlasti plastika za enkratno uporabo, ki je v večini primerov popolnoma nepotrebna in lahko nadomestljiva. Težave kličejo po spremembah, zato smo se v podjetju odločili, da naredimo majhen korak v smeri čistejšega planeta in kupcem ponudimo alternativo plastičnim slamicam, ki okolju povzročajo obilo težav. Riževe slamice so sicer šele začetek na naši poti k lepšemu in čistejšemu planetu, a vendar predstavljajo pomemben korak do cilja.

Komu bi riževe slamice priporočali? 

Riževe slamice bi priporočali vsem, ki si želijo prispevati k čistejšemu okolju. Ker so popolnoma razgradljive, jedilne in veganske jih lahko uporabljajo praktično vsi.

Ali so uporabniki vedno znova presenečeni, da jih lahko slamice po uporabi tudi pojejo? 

Vsekakor vedno naletimo na presenečenje pri novih kupcih, ki naših slamic še ne poznajo. Zlasti presenečeni in navdušeni nad tem so otroci. Uporabnikom je všeč tudi, da slamice ne puščajo sladi in okusa v pijači, kot nekatere druge slamice na trgu. 

Katera vprašanja so najpogostejša s strani kupcev o slamicah? 

Najpogosteje nas kupci sprašujejo, če so slamice užitne in če se res lahko pojedo, ter katere vrste in barve imamo na voljo. Med pogostimi vprašanji je tudi to, koliko časa zdržijo v vodi in po kolikšnem času se razgradijo.

Kakšen je proces izdelave teh slamic? 

Proces izdelave riževih slamic je podoben izdelavi špagetov. Najprej se naredi masa (testo), ki gre čez napravo za pripravo slamic. Naprava pripravljeno maso potiska čez model in nastane dolg tulec, ki se kasneje še razreže na ustrezno dolžino ter termično obdela in posuši nastale slamice.

Ali imate v prihodnosti dodati tudi kakšne podobne izdelke? Če da, nam lahko morda namignete, katere?

V podjetju smo zelo odprti za nove proizvode, zato ves čas iščemo izdelke, ki sovpadajo z našo filozofijo. Eden takšnih izdelkov je tudi regeneracijski napitek Refix, ki pomaga k hitremu okrevanju po dehidraciji in alkalizira telo na naraven in okolju prijazen način. V smeri izdelkov za enkratno uporabo pa v prihodnje na trg prihajajo dodatni izdelki, kot so riževe palčke za mešanje kave in krajše slamice za pitje pijač iz nižjih kozarcev.

Torej, ali jih želiš tudi ti poskusiti? Klikni TUKAJ in šokiraj svoje goste ob naslednjem obisku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja