Članki, Zemljica

KAKO SPAKIRATI SVOJE ZERO-WASTE KOSILO?

Živjo! Če si se znašel na tej objavi, pomeni, da si že na pravi poti. Očitno si v polnem iskanju okolju prijaznih alternativ pakiranja kosila/prigrizka za s seboj. Odločil si se, da se boš izognil pakiranju za enkratno uporabo, kot so plastika, karton (ki ga boš nato, če je umazan, vrgel v mešane komunalne odpadke) in podobno. 

Ko pride do pakiranja kosila za na pot, moramo razmišljati o dveh možnostih. Kosilo si lahko pripraviš sam, pri čemer se je veliko lažje izogniti plastiki ali pa ga dvigneš v tvoji najljubši restavraciji. 

Pri slednjem naj ti ne bo nerodno, saj je načeloma natakarju vseeno ali ti spakira kosilo v njihovo ali pa v svojo posodico. V bistvu, če bi vsi to počeli, bi se tudi gostinjcem zmanjšal strošek embalaže za enkratno uporabo. Za namen tega bloga pa preidimo k bistvu. Predstavili vam bomo nekaj super alternativ, kako lahko spakiraš svoje zero waste kosilo. 

Preden pa začnemo, pa vedi; delati spremembe na področju zero-waste zna včasih bili res naporno, ampak zapomni si, da tudi najmanjši koraki naredijo velike spremembe. Vse kar potrebuješ je nekaj osnovnih izdelkov, ki ti bodo te korake olajšali. Najosnovnejša sprememba – uporaba bombažne vrečke namesto tiste iz plastike. 

Elephantbox posodice so narejene iz nerjavečega jekla, ki je kakovostno, vsestransko in enostavno za čiščenje. Nerjaveče jeklo velja za preprosto najboljši material za nošenje in shranjevanje hrane ter pijače. Je čisti material, namenjen večkratni uporabi in praktično neuničljiv. Prav tako je nerjaveče jeklo za živila po naravi antibakterijsko in v primerjavi s plastiko ne izpušča, vpliva ali na kakršenkoli način reagira z vsebino v posodici. Narejeno je iz minimalno 45% recikliranih materialov. Nasploh so Elephantbox izdelki izdelani tako, da trajajo in da se jih po odsluženem namenu da v celoti reciklirati. 

  • Elephantbox Vodotesna Tiffin Posodica; je odlična rešitev za takeaway jedi na žlico. Ima silikonsko tesnilo, ki preprečuje puščanje in razlitje. Na vrh tega pa še ima 3 sponke – tako, da si lahko naslednjič brez skrbi, ko boš s seboj na pot vzel juhico. 
  • Elephantbox Posodica za Hrano M; je ravno prave velikosti za porcijo solate, zato ji mi rečemo kar solatnica. 
  • Elephantbox posodica 3 v 1; je resnično raznolik izdelek, saj ima 2 večji posodici in eno manjšo. Odlično se obnese za otroška kosila ali za tiste, ki svojo hrano radi ločijo. 
  • Elephantbox Posodica XL; je najbolj popularna posodica, saj vanjo spraviš resnično vse. Dovolj je velika za veliko porcijo kosila, dovolj globoka za jabolko in dovolj široka za velik sendvič, saj ima kar 2 L prostornine. 
  • Lonček za Prelive in Omake; je vodotesna mini posodica in odlična rešitev za zagotavljanje svežega obroka, saj lahko s pomočjo tega ločimo svojo omako ali poliv od jedi. 

Pribor: 

Ko pride do pribora, nam je svet nekako prišel nasproti z ukinitvijo plastike za enkratno uporabo. Vendar tudi papirnat ali katerikoli pribor za enkratno uporabo konec koncev predstavlja odpadek. Zato na Zemljici najdeš priročno rešitev žlice in vilice v enem – spork. Super se odreže predvsem na pohodih in izletih, saj ne zavzame veliko prostora. Pakirana je v priročni vrečkici iz blaga. Kmalu pa na Zemljico dodamo tudi set pribora iz bambusa – soon! 

V kolikor si mnenja, da so Elephantbox zate prevelike ali pa v tvoji torbi zavzamejo preveč prostora, pa ti bodo morda bolj všeč Stasher silikonske vrečke. 

Včasih se je tudi odločiti kaj boš jedel za kosilo težje, kot pa tega zero-waste spakirati. Če si s seboj neseš ostanke od včerajšnjega kosila, si tako zmagal. Samo nabašeš, pogreješ, ješ in je to to. Če pa tega nimaš, pa je morda kak prigrizen, sendvič, juhica ali solata tudi super ideja. Največji izziv, ki pa se pri zero-waste načinu življenja pojavi, pa je predvsem to, da moraš biti pri nakupovanju živil kar iznajdljiv (kruh v svoji vrečki, mlečni izdelki v okolju prijazni embalaži itd..), ampak o tem kdaj drugič. 

Tako! Prišel si do konca tega bloga! Zahvaljujemo se ti za branje in za zanimanje za bolj okolju prijazni življenjski slog. Preveri našo bogato ponudbo izdelkov, ki ti pomagajo doseči zero-waste način življenja. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja