Članki

Svetovni dan voda – vir našega življenja

Voda je vir našega življenja. Brez nje, tako kot zraka, ne bi obstajali. Pa se včasih sploh ne zavedamo, kako smo lahko srečni, da nam ta priteče skozi pipo in da jo brez pomisleka uporabljamo za vsakdanje stvari. Pozabimo pa, da kar 30% svetovne populacije nima dostopa do pitne vode. Zato le s to ravnajmo lepo in odgovorno.

Organizacija Združenih narodov je zato 22. marec razglasila za dan voda. Proslavlja se po celem svetu z dogodki oz. dejanji, ki poudarjajo pomembnost vode za nas in celotni planet. Zavedati se moramo, da mora vsak dan biti dan voda, ne samo danes.

Naj s teboj delimo 10 nasvetov, kako prihraniti vodo v vsakdanjem življenju.

  • Zapri vodo medtem, ko si pereš zobe; ta nasvet je resnično enostaven. Nasploh pa je popoln nesmisel, da ti voda teče v prazno. Prav tako je bila na to temo narejena raziskava, ki je povedala, da porabiš kar 15 litroc vode, če jo med umivanjem zob pustiš teči.
  • Uporaba pomivalnega stroja; Nakup pomivalnega stroja je večja investicija, vendar se na dolgi rok izplača. Dokazano je, da pomivalni stroj porabi manjšo tekočino vode v primerjavi z ročnim pranjem. Testiran je bil zvrhan kup umazane posode. Ročno pranje je zato posodo porabilo 60 litrov vode, medtem ko pomivalni stroj zgolj 12. Razlika je res očitna.
  • Pod tušom ne bodi “pop zvezda”; Tuširaj se pametno in odgovorno. Poiskusi omejiti svoj čas pred miljenjem, zapri vodo med miljenjem in ponovno razmisli, če res potrebuješ, če voda po tebi teče celo večnost. Pa imej nato raje koncert med brisanjem. Če sta dva, si s svojim partnerjem raje privoščita kopel, saj bosta tudi tako uporabila manj vode.
  • Imej steklenico vode v hladilniku; Namesto, da vedno znova čakaš, da priteče mrzla voda in na tak način nekaj litrov vržeš stran, raje hrani v hladilniku steklenico vode, ki bo vedno prijetno hladna.
  • Preveri ali tvoje naprave puščajo; Veliko vode se na dolgi rok porabi tudi takrat, ko pipa, tuš – karkoli pušča. Preveri ali so tvoje naprave v super stanju.
  • Zalivaj vrt ali travo zjutraj; Zgodaj zjutraj bo vrt in trava absorbirala največ vode, saj so še temperature nižje. Pri tem pa se osredotočimo tudi na naslednji nasvet – za zalivanje vrta in trave uporabi deževnico.
  • Nakup zbiralnika deževnice; Odlična investicija je tudi nakup zbiralnika deževnice. To vodo lahko nato porabiš za zalivanje vrta, trave, rož in nenazadnje tudi čiščenje dvorišča, stopnic, namesto uporabe visokotlačnega čistilca. Tako, da z uporabo deževnice lahko spremeniš veliko navad in naravi prihraniš veliko vode.
  • Peri polne stroje (pralni in pomivalni stroj); Pred vsakim pranjem vedno napolni stroj, saj bi bilo vode škoda da porabiš vodo za pol prazni stroj.
  • Zmanjšaš količino zavržene hrane; Veliko vode se porabi tudi pri proizvodnji hrane, zato le to ne meči stran. Če ti hrana ostane, jo lahko poješ še za naslednji obrok ali pa ga daj kužku – bo z veseljem pojedel in navrh še polizal posodo.
  • Vso odpadno vodo uporabi; vso vodo za pranje zelenjave, kuhanja testenin, če uporabljaš naš detergent v kocki, lahko tudi to vodo uporabiš za zalivanje rož, grmov in podobno.

Kaj smo ugotovili? Da lahko z nekaj majhnimi spremembami prihranimo veliko vode ali pa vsaj to ne spustimo v odtok in jo ponovno uporabimo. Predvsem pa to, da je voda resnično dragocena in z njo moremo nujno ravnati odgovorno. Ampak to si že vedel, a ne?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja