Zemljica

Okolju Prijazen Dom

Varčne hiše oz. nizkoenergijski domovi so nov trend. Svet in nove rešitve nas spodbujajo k okolju prijaznejšemu načinu življenja. Implementacija teh iznajd je v zadnjem času postala, ne samo moderna, temveč tudi že stalnica pri gradnji domov. 

Seveda pa je razumljivo, da si veliko ljudi ne more privoščiti gradnje novega doma ali pa adaptirati zdajšnjega, zato bomo predstavili več sprememb – tiste dražje na dolgi rok in cenejše, katerih se lahko posluži prav vsak. Vsak posameznik lahko prispeva k lepši in bolj zeleni prihodnosti, zato smo zate pripravili seznam kaj lahko storiš oz. spremeniš v svojem domu.

Investicija v boljšo izolacijo

Dobra izolacije je nujna za okolju prijazen dom. Predstavlja, seveda, velik strošek, vendar ti na dolgi rok prihrani kar nekaj denarja. Pri tej spremembi ti lahko pomaga eko sklad, zato le preveri aktualne razpise, preden se adaptacije lotiš. Dobra izolacija ti pomaga v vseh letnih časih. V kolikor pa se trenutno za to ne moreš odločiti, pa se lahko vsaj v času poletja znajdeš drugače. To je uporaba senčil ali zaves – tako ne boš rabil uporabljati klime in prihranil nekaj denarja. Dolgoročno gledano pa lahko posadiš drevo, ki ti bo v prihodnosti v vročih dnevih dajalo senco in hkrati naravi kisik. 

Uporaba led žarnic

Nakup učinkovite žarnice je še ena izmed tistih majhnih sprememb, ki ne bodo znižale le porabe električne energije, ampak bodo vaš dom naredile okolju prijaznejše. Ne glede na to, kako mamljive so žarnice, so LED žarnice veliko boljša in pametnejša alternativa. Imajo daljšo življenjsko dobo in dolgoročno pomagajo prihraniti denar.

Nakup pomivalnega stroja

Z nakupom pomivalnega stroja, lahko varčuješ z vodo in energijo. Ponovno gre za večjo naložbo, ampak vredno denarja. Količina vode, ki jo porabi pomivalni stroj, je veliko manjša kot količina, ki jo porabi ročno pranje. Ne samo, da je stroj učinkovitejši pri varčevanju z vodo, ampak je varčen tudi pri porabi energije, saj le te porabi manj pri ogrevanju vode, kot pri ročnem pranju. Včasih pa se le splača biti len. 

Okolju prijazni izdelki

Svoj dom lahko opremiš tudi z veliko okolju prijaznimi oz. zero waste izdelki. Ti ti bodo pomagali izločiti ogromno plastike v kuhinji, kopalnici in ostalih prostorih hiše. Na spletni trgovini Zemljica, boš našel/a veliko alternativ, ki od tebe zahtevajo minimalne ali pa skoraj nič sprememb. Zamenjaj svojo plastično zobno ščetko za bambusovo, namesto plastične gobice za pomivanje posode uporabi takšno, ki jo lahko po odsluženem namenu vržeš na kompost in namesto plastične vrečke za sadnje uporabiš takšno iz blaga. Preveri kakšne izdelke imamo in opremi svoj dom naravi prijazno. 

Sušenje oblačil zunaj

Če nimaš hudega pomanjkanja prostora, ti resnično priporočamo, da uporabiš stojala za sušenje oblačil. Sušilni stroji so znani porabniki energije in velikokrat se zgodi, da lahko kakšen kos oblačila tudi uničijo. Če se ti resnično mudi in nujno potrebuješ oblačila, razumljivo, jih daj v sušilca. V kolikor pa to ni primer, pa jih obesi na stojali in pusti, da za njih poskrbita veter in sonce. V toplih dnevih bo to veliko hitreje kot sušilec. 

Kompostiranje

Kompostiranje je odličen način, kako lahko naravi vrnemo, kar smo ji vzeli. Domače kompostiranje je odličen način in uvod v trajnostno naravnano življenje ter sodelovanje pri krogu ponovne uporabe bioloških odpadkov. Kompostiramo lahko prav vsi, tudi če nimamo vrta, saj dandanes obstaja že ogromno možnosti za kompostiranje v hiši. Ena izmed teh je Bokashi Organko Kompostnik. 

Samooskrba z domačo hrano

Namesto kupovanja začimb, zelenjave in sadja, si le te lahko pridelaš sam. V kolikor živiš v hiši z okolico, te ne čaka veliko prilagoditev, saj si lahko brez večjih težav postaviš vrt. V kolikor si v stanovanju z balkonom, si lahko omisliš gredice za balkon. S tem boš pripomogel/a k trajnostnemu načinu življenja, izkusil/a prednosti samooskrbe, prihranil denar in, najpomembnejše, jedel zdravo. V kolikor pa te možnosti nimaš, pa bodi pozoren/a, da kupuješ lokalno. S tem podpreš domače pridelovalce in kmete ter ješ okusnejša živila. Konec koncev paradižnik, ki je prispel iz Španije ni tako nedolžen, saj je verjetno za seboj pustil ogljični odtis, ki ni zanemarljiv. 

Sončne celice

Svoja lastna sončna elektrarna je ponovno ena izmed investicij, ki zahteva lep kupček denarja, pa je vendar dandanes že nekaj vsakdanjega. S cenami elektrike, ki segajo do neba, bomo se vsi bojevali v prihodnjih letih, zato lahko nekaj storimo že zdaj in postanemo kar se da samozadostni na tem področju. Gre za resnično učinkovito investicijo in če živite na območju, kjer sončni žarki božajo streho vaše hiše, vam lahko sončne celice proizvedejo energijo za večino, če ne kar za vse potrebe vašega doma. 

Naj dež ne gre v nič

Deževnica je čudovita rešitev za zalivanje vrta, rož, grmov na suhih poletnih dnevih. Zakaj bi dež šel v nič, ti pa porabljal litre in litre pitne vode, ko pa lahko tega na enostaven način uporabiš. To je zbiralnik vode, in ne, ne mislimo tistega, ki ga zakoplješ pod tlemi. Popolnoma dovolj je tisti, ki ga lahko postaviš ob hišo. Tako da, ko bo naslednjič deževalo, boš lahko veselo spremljal kako hitro se polni tvoj zbiralnik. 

To je zgolj nekaj sprememb, ki lahko pripomorejo, da bo tvoj dom okolju prijaznejši. Seveda, jih še je veliko več in če si mali mojster, si lahko nekatere izmed teh sprememb narediš tudi sam. Obstaja veliko dejanj, ki lahko pomagajo okolju in našemu svetu. Zelo verjetno nekatere že počneš, pa so ti tako samoumevne, da si nanje popolnoma pozabil. Zapomnimo si, da ni važno, da le del posameznikov popoln zero waste, ampak da nas večina živi nepopolnega.