DIY projekti, Zemljica

Biološki Odpadki = Nova Surovina

Zakaj se kompostiranje toliko poudarja in zakaj se o njem veliko govori? Zaradi tega, ker je eden izmed načinov kako lahko ponovno uporabimo organske odpadke in hkrati naravi vrnemo, to kar ji pripada nazaj. 

Raziskava v Sloveniji je pokazala, da smetnjak z biološkimi odpadki vsebuje 10% plastike. V večini k temu procentu pripomorejo plastične vrečke, v katere ljudje dajo biološke odpadke ali pa nepravilno ločevanje odpadkov. Prav to je vzrok, da se podre sistem ponovne uporabe bioloških odpadkov v obratih, saj predelava teh v kompost ni mogoča oz. ni kvalitetna. 

K pravilnemu ločevanju bioloških odpadkov in njihovo ponovno uporabo lahko pripomore prav vsak, morda le na različne načine. 

Tradicionalno kompostiranje

Če imaš hišo in imaš vrt, je velika možnost, da imaš tudi kompost. Če še tega nimaš, si lahko izbereš enega izmed mnogih v trgovini ali pa si ga narediš kar sam. Ti doma stojijo palete ali pa poznaš nekoga, ki jih ima in jih ne potrebuje? Z malo iznajdljivosti si lahko iz njih sestaviš čudovit kompostnik. 

Kaj pa so glavne prednosti oz. pozitivne lastnosti kompostiranja? Glavna stvar je definitivno proces recikliranja bioloških odpadkov, iz katerih dobimo organsko gnojilo – kompost. Ta ti bo kasneje v sezoni zagotovil zdrav in rodoviten vrt. Prav tako bodo odpadki predelani na mestu njihovega izvora in s tem pripomogli k zmanjševanju odpadkov doma in na odlagališčih. S tem bistveno zmanjšamo izpust toplogrednih plinov. Prav tako prihranimo kup denarja za gnojila, dodatno zemljo in podobno. 

Bokashi kompostiranje

V kolikor bi še vedno rad kompostiral, vendar prostora za to nimaš, se lahko odločiš za manjši notranji kompostnik – Bokashi Organko. 

Kljub njegovi manjši velikosti 16L, boš ga lahko polnil/a približno mesec dni. S pomočjo efektivnih mikroorganizmov ta biološke odpadke fermentira in s tem pomaga ohraniti kar 60% več hranilnih snovi, mineralov in vitaminov. Zraven tega pa boš dobil tudi fermentacijsko tekočino, ki jo lahko uporabiš za čiščenje odtokov ali pa kot gnojilo rastlinam. In brez skrbi, efektivni mikroorganizmi poskrbijo, da tvoji biološki odpadki ne bodo smrdijo in ne privabljajo mrčesa ter prihranijo denar pri nakupu vrečk za biološke odpadke. 

Biorazgradljive vrečke

Če pa si ne želiš komposirati, ampak kljub temu pravilno ločevati biološke odpadke, pa se ti v spletni trgovini Zemljica ponudimo vrečke za biološke odpadke, ki so kompostirne. Zakaj poudarek, da so primerne za kompost? Ker se vsak izdelek, ki ga po odsluženem namenu lahko vržemo na kompost, popolnoma razgradi v naravne delce in se vrne naravi. Na Zemljici najdeš vrečke za biološke odpadke, večje za vrtne odpadke in največje za smetnjak. Te so močne in kompaktne ter predstavljajo nepogrešljiv izdelek v vsaki kuhinji. Izdelane so iz 100% kraft papirja proizvedenega iz odpadne lesne kaše in ostankov lesne industrije. Na vrh vsega pa izgledajo čudovito in pašejo v vsako kuhinjo. 

Tako, zdaj pa praktično izgovorov ni več. Ne smemo pozabiti, da ni problem zgolj plastika in nepravilno ravnanje s to, ampak vsi odpadki. Kar 30% vseh odpadkov na svetu predstavljajo biološki odpadki. V kolikor z njimi ne ravnamo pravilno in jih ne ločimo, se ti ne bodo razgradili in bodo breme okolju. Zato z njimi ravnanjo pravilno, jih kompostirajmo ter vrnimo naravi kot novo surovino, ki bo pripomogla k njeni obnovi. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja