Članki, Zemljica

Božič brez odpadkov

Prazniki so čudovit čas, resnično eni izmed naših najljubših. Družina se zbere za mizo,
prijatelji se oglasijo na kavi in ti se končno sprostiš in vzameš čas zase. Služba in vse ostale
obveznosti se prestavijo na drugo leto, mi pa uživamo v veselem decembru in čarobnih
dnevih.

Vendar pa ni vse tako čarobno – vsaj za naravo ne. V tem času »proizvedemo« veliko več
odpadkov in zavržemo ogromno hrane. Pozabljamo, da bistvo Božiča ni v stvareh in
prepolne mize. Bistvo je namreč v hvaležnosti. V tem, da smo hvaležni za ljudi, s katerimi
smo obkroženi in hvaležni za naravo, v kateri bivamo in katera nam je napolnila mizo.

Zato bi letos s teboj radi delili nekaj nasvetov oz. idej, kako se izogniti dodatnim odpadkom v
božičnem času. Naučimo se praznovati praznike (skoraj) zero waste.

1.) OKRASKI

Ne, letos ne potrebuješ ponovno novih okraskov. Prebrskaj po škatlah, kjer vsako leto
shraniš dekoracijo. Saj veš, najbolj trajnostno je uporabiti to, kar že imaš. Obstaja pa
ogromno idej, kako si lahko sam narediš čudovite okraske. Ti bodo vedno nekaj posebnega
in unikatni. Prav tako predstavljajo odlično aktivnost za otroke in zabavno preživet čas. Eni
izmed okraskov so posušene pomaračne, storži in ročno izdelani okraski iz slanega testa.
Tudi vse te lahko ponovno uporabiš drugo leto. Če pa jih že zavržeš, pa ti ne bodo
predstavljali breme naravi.

Kako narediti čudovite posušene pomaranče? – Enostavno. Pomaračno nareži na tanjše in
enakomerne rezine. Naloži jih v pekač in jih na 100 stopinjah peči približno 2 uri. Nato
narediš luknjice in skozi njih napelješ vrvico.

2.) ZAVIJANJE DARIL

Ena izmed najenostavnejših sprememb je zamenjava plastičnega ovijalnega papirja s trajnostno alternativo. Super izbira je tudi ponovna uporaba božičnih vrečk, škatel ali česarkoli drugega.
Božično darilo lahko prav tako zaviješ:

  • S bombažno krpico, ki predsavlja čudovit dodatek k darilu
  • Recikliran papir
  • Časopis ali reklame, ki imajo božično temo ali pa so čudovitih barv
  • Uporabiš lahko posodice, košare ali pa karkoli podobnega, ki bo nato še služilo tudi kot individualni izdelek

A ni škoda metrov in metrov ovijalnega papirja, v katerega zaviješ darilo samo zato, da ga na
koncu odviješ in vržeš proč? Bodi letos kreativen in se temu izogni.

3.) VOŠČILNICE

Pošiljanje voščilnic je čudovita tradicija, saj na tak način sporočimo ljudem, ki jih imamo radi Vesel Božič na prav poseben način. V kolikor jih tudi letos želiš poslati, izberi takšne, ki so narejene iz recikliranih materialov ali pa ponovno uporabi obstoječe. Probaj se izogniti nakupu ali pa izdelavi tistih, ki vsebujejo folijo, sijaj ali bleščice. Prav tako lahko letos pošlješ božične voščilnice tudi po emailu ali sms-u. Prisrčno grafiko lahko najdeš na raznoraznih
straneh, med najbolj znanimi Canva in si jo preoblikuješ popolnoma po svojih željah.

4.) BOŽIČNA SMREČKA

Kar se tiče božične smrečke obstaja ogromno debat ali je boljša umetna ali prava. Ko smo prebirali članke in spraševali za mnenja, smo dobili različne odgovore. Izbira obeh je trajnostna, vendar pa samo pod pogojem, kako ravnaš z njo po koncu božiča. Če imaš umetno božično smrečko že dlje časa ali pa jo nameravaš imeti ogromno časa, je to super
izbira. Kupiš eno smrečko in je to to. Pa vendar naj bi v povprečju ljudje umetno srečko menjavali kar na 7 let. Noro, kajne? Če gledamo iz tega zornega kota in izračunamo, da nam potem takem umetna smrečka služi zgolj dobrih 7 mesecev. Nato jo zavržemo, kjer še leta in leta ostane breme naravi. Prave smrečke pa so obnovljiv vir in naravni, biorazgradljivi material. Glej pa, da smrečke ne vržeš takoj stran, preden bi jo poskusil ponovno uporabiti. Lahko jo posadiš v gozdu, jo imaš v velikem loncu ali pa jo imaš zunaj in jo zgolj za božič prestaviš not. Prav tako bodi pozoren, da smrečko kupiš od lokalnega proizvajalca. Obstaja pa tudi ogromno drugih alternativ. Smrečko si lahko narediš iz lesa, jo imaš lahko v vazici narejeno iz listov in suhega cvetja, ter nenazadnje tudi iz steklenic. Idej je ogromno,
zato le veselo na delo.

5.) BOŽIČNA VEČERJA

Ogromno, ampak res ogromno odpadkov se nabere pri kuhanju božične večerje. Prav tako se zavrže ogromno hrane stran, ker se skuha 1001 jed, ki je ne moremo pojesti. Zato bodimo letos trajnostni tudi na tem področju.

  • Uporabi živila oz. jedi, ki jih že imap v zmrzovalniku. Na tak način boš uporabil hrano, ki že dlje časa čaka v zmrzovalniku in naredil prostor za ostanke od božiča – če bodo.
  • Ne skuhaj preveč. Ob predjedi ali juhi se glavna jed ne bo pojedla v tolikšni meri, kot če tega ne bi bilo. Zato načrtuj količine vnaprej.
  • Naredi si nakupovalni listek. Napiši si živila, ki jih potrebuješ in koliko jih potrebuješ. Na tak način ne boš kupil/a preveč in se izognila, da bi te premamile vse božične dobrote v trgovini.
  • Kupuj lokalno; Kolikor je le mogoče, kupi lokalno. Tako boš na mizi imel/a kvalitetnejšo hrano, ki ni prepotovala polovico Evrope, ampak zgolj pol tvoje domače vasi.
  • Mizo pogrni brez plastike. Uporabi lep servis in se izogni plastiki za enkratno uporabo. Za dekoracijo uporabi naravne izdelke in goste vzpodbudi, da s seboj prinesejo posodice za prenos hrane. Definitivno bo ostal kakšen kos potice, ki ga bo tvoj sorodnik z veseljem pojedel drug dan za zajtrk.
  • Kompostiraj; Kljub vsem zgoraj naštetim idejam, pa se lahko zgodi, da bo ostalo nekaj hrane, ki ne bo več dobra; npr: solata. V tem primeru odvečno hrano kompostiraj.

6.) BOŽIČNA DARILA

Ob norem hitenju in maničnem nakupovanju pogosto pozabimo, da bistvo Božiča niso darila, ampak ljudje okoli nas. Zato letos umirimo potrošnjo in se z darilo omejimo. Znotraj družine se lahko žrebate, tako da vsak dobimo in prejme zgolj eno darilo. Tako boste omejili nakup daril in nepotrebno zapravljanje denarja. Pomembno pa je tudi, kaj podariš. Odlična darila so boni in izkušnje ter seveda Zemljičini božični paketki. S okolju prijaznim darilom ne boš samo naravi prihranih ogromno odpadkov, vendar pa tudi obdarovano osebo motiviral, da bo začela živeti trajnejše.
Preveri ponudbo naših super paketkov.

Želimo ti čudovite in čarobne praznike! Hvala, da si nas vzpodbujal/a in skupaj z nami gradil/a boljši svet. Praznike pa preživi tako kot si jih želiš in s drobcem okolju prijaznim duhom!